in samenwerking met 
Noordhoff

Inloggen bestaande gebruiker

Aanmelden nieuwe gebruiker

Naar mobiele versie


Weetwoorden

Dit deel van de website besteedt aandacht aan weetwoorden: woorden waar geen echte regels voor zijn. Jeltje van Nieuwenhoven, die in 2007 voor het laatst juryvoorzitter was van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, zei over zulke woorden ooit: "Vraag me niet waarom, het is gewoon zo."

Suggesties voor deze lijsten? Stuur een reactie.

 

 

Luister goed en denk na

Sommige woorden kun je goed schrijven als je er goed naar luistert en als je bepaalde regels kent, zoals: wat klinkt als 'sr' moet je spellen met 'schr'. De belangrijkste regeltjes hiervoor staan op de pagina luisterwoorden.

Er zijn woorden die samengesteld zijn uit twee of meer woorden. Laat geen letters weg, maar schrijf de onderdelen van het woord helemaal op. Je ziet voorbeelden op de pagina tandpasta, zakdoek.

 

 

Uitdrukkingen

Op de pagina te allen tijde vind je vaste uitdrukkingen waarvan de speciale schrijfwijze afkomstig is uit een oude versie van het Nederlands of uit een andere taal.

 

 

Tussenletters

De pagina's panne(n)koek en drug(s)koerier vertellen iets over de tussen-n en tussen-s, die vaak onderwerp van discussie kunnen zijn.  

 

 

Bijvoeglijke naamwoorden

Het is een zwart huis, maar een zwarte woning. Wanneer is het zwart of zwarte?

Het is een grote tafel (met e) en een houten tafel (met en). Lees meer over stoffelijke bijvoeglijke naamwoorden op de pagina gouden, plastic.

 

 

Vergrotende en overtreffende trap

Je kunt lezen over de trappen van vergelijking (oud - ouder - oudst, veel - meer - meest, sexy - sexyer - sexyst) op de pagina groter, grootst.

 

 

Afkortingen

Wanneer schrijf je hoofdletters in een afkorting? En wanneer puntjes? Bekijk de lange lijst op de pagina afkortingen.


Noordhoff Uitgevers


  

Beter Spellen  Beter Rekenen  NU Beter Engels  NU Beter Duits  NU Beter Frans  NU Beter Spaans  Beter Bijbel  Beter Afrikaans  Plus-Taaltest  

© 2010 - Beter Spellen is een initiatief van

 Martin van Toll Producties