In de afgelopen decennia is eigenlijk weinig veranderd aan de spelling. Sinds 1954 zijn slechts kleine veranderingen doorgevoerd: tot 1995 bestonden voor sommige woorden twee schrijfwijzes, waarvan er een de voorkeurspelling heette. In 1995 werd de voorkeurspelling afgeschaft en werd de regel van de tussen-n gewijzigd. Deze "pannenkoekregel" werd in 2005 nog iets bijgesteld, maar in grote lijnen hebben we nog steeds de spelling van 1954.
Er komen wel ieder jaar nieuwe woorden bij en daarom verschijnt elke tien jaar een nieuwe editie van het Groene Boekje (1995, 2005, 2015).
De spelling van relatief nieuwe woorden verandert weleens naarmate deze meer ingeburgerd raken. Wat vaak fout gespeld wordt, wordt geleidelijk getolereerd en uiteindelijk zelfs in het woordenboek opgenomen: handvaten (met 1 t), uitprinten (i.p.v. printen of uitdraaien) en mond-op-mondreclame als variant van mond-tot-mondreclame.
Lees eventueel een uitgebreider antwoord op http://taalunieversum.org/inhoud/feiten-en-cijfers/veelgestelde-vragen-over-het-nederlands#t416n2159