in samenwerking met 
Noordhoff 108978 actieve gebruikers

Inloggen bestaande gebruiker

Aanmelden nieuwe gebruiker


Naar mobiele versie
Weetwoorden | te allen tijde

Sommige woordgroepen moeten altijd op één vaste manier geschreven worden.

 

Ouderwets Nederlands

Hier volgen enkele vaste uitdrukkingen, die afkomstig zijn uit een oude versie van het Nederlands. Aan het begin van de vorige eeuw had onze taal naamvallen, zoals het Duits nu nog heeft. Daardoor kreeg een woord soms een bijzondere toevoeging aan het eind, afhankelijk van het geslacht van het woord en de functie van het woord in de zin. Dat zie je in sommige oude uitdrukkingen nog terug.

 

De uitdrukkingen hebben vaak een officieel tintje, maar dat kan ook worden opgevat als oubollig. Wie ervoor kiest om zo'n oude uitdrukking te gebruiken, moet dan wel de juiste spelling hanteren. Hieronder staan enkele voorbeelden. Wil je die moeilijke spelling omzeilen, gebruik dan een eigentijdse uitdrukking (zie de suggesties tussen haakjes). Het is vaak beter om gewoon te schrijven wat je bedoelt.

Naamvalsuitgang verplaatst naar tweede woord

In veel van bovenstaande uitdrukkingen is sprake van een naamvalsuitgang: een of meer toegevoegde slotletters om aan te geven dat hier sprake is van een bezitsvorm of plaatsaanduiding bijvoorbeeld.

 

Die naamvalsuitgang staat meestal op maar één plaats in de groep woorden. Als er een bijvoeglijk of bezittelijk voornaamwoord wordt tussengevoegd, verhuist in veel gevallen de naamvalsuitgang naar dat woord. Kijk maar naar deze voorbeelden:

Of de naamvalsuitgang een s, een r of een n is, heeft te maken met welke naamval het is en het geslacht van het woord. Dat is in het tegenwoordige Nederlands niet zo goed meer te beredeneren, maar in de voorbeelden hierboven zie je bijvoorbeeld dat 'ter' wordt gebruikt bij een de-woord (de informatie) en 'ten' bij een het-woord (het kantoor, het nadeel).

 

 

Uit het Frans

Een uitdrukking in het Nederlands met Franse oorsprong:

Valkuilen

Soms maakt men de fout om twee formuleringen te combineren. Er ontstaat dan een verkeerde combinatie van woorden:

 
Noordhoff Uitgevers
Zoek op de website:

Instellingen

Help / Contact

Twitter

Beter Rekenen Naar Beter Rekenen
NU Beter Engels Naar NU Beter Engels
NU Beter Duits


 VertrekNL Taaltest    Beter Rekenen     NU Beter Engels     NU Beter Duits  
 

© 2010 - Beter Spellen is een initiatief van

 Martin van Toll Producties